Op deze manieren kun je een telefoon traceren (2024)

| Nathan Jansen

Herken je die paniekmomenten als je je smartphone kwijtraak? Je bent dan zeker niet de enige. Uit onderzoek van Kensington is gebleken dat ruim 70 miljoen smartphone gebruikers hun smartphone verloren in 2016. Niets is zo kostbaar als je smartphone. We hebben het dan niet alleen al over de prijs van je smartphone, maar natuurlijk ook over alle opgeslagen data. Het geeft je vaak een gerust gevoel als je je smartphone kunt traceren. In dit blog leggen we je alles uit over het traceren van je eigen telefoon, maar ook die van een ander.

Overzicht

    Hoe wordt een telefoon getraceerd? Je eigen telefoon traceren Met toestemming elkaar tracerenMobieltje traceren tot op 2 meter nauwkeurig Telefoon traceren zonder toestemming Mobiel telefoonnummer traceren (gratis) IMEI-nummer traceren

Hoe wordt een telefoon getraceerd?

Een telefoon kan op meerdere manieren getraceerd worden. De meest gebruikte manieren zijn op basis van GPS en Bluetooth. Vrijwel elke telefoon is tegenwoordig voorzien van GPS en Bluetooth. Lees hieronder hoe beide methodes precies werken.

Hoe werkt GPS?

De afkorting GPS staat voor Global Positioning System. Dit systeem bestaat uit 24 satellieten die elk op een hoogte van 20.200 km in zes banen om de aarde draaien. Een telefoon met GPS ontvangt de gegevens van de satelliet, waarna deze op basis van een driehoeksmeting de exacte locatie kan bepalen.

Hoe werkt Bluetooth?

Bluetooth is een draadloze verbinding tussen verschillende apparaten. Op deze manier is tot maximaal 60 meter te bepalen of apparaten in verbinding met elkaar staan. Op deze manier is te bepalen in welke straal het apparaat zich bevindt. De CoronaMelder werkt bijvoorbeeld op basis van Bluetooth.

Verschillen tussen GPS en Bluetooth

GPS Bluetooth
Prijs Relatief duur Relatief goedkoop
Verbinding Constante verbinding Tot 60 meter
Batterijconsumptie Hoog Laag
Grootte Groot Klein
GeofencingMeerdere oppervlaktes Hangt af van het signaal

Je eigen telefoon traceren

Om de paniekmomenten weg te nemen bij het verliezen van je smartphone hebben wij hier enkele tips. Hierbij is het van belang dat je van ter voren enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Installeer de onderstaande apps die je helpen om je telefoon te traceren.

Tips:

  • Noteer het IMEI-nummer van je telefoon. Deze kun je vinden in de instellingen van je telefoon.
  • Onthoud je inloggegevens van Apple, Samsung of Android
  • Zet de traceer apps standaard aan op je telefoon

De fabrikanten van de besturingssystemen hebben allen een eigen software ontwikkeld waarmee jij je smartphone kunt traceren. Hieronder hebben wij het per fabrikant uitgelicht.

iPhone traceren | Zoek mijn iPhone

Met de zoek mijn app van Apple is het mogelijk om de locatie van al je Apple apparaten te achterhalen. Ben je je iPhone verloren of is je iPhone gestolen? Ga dan via een ander apparaat naar icloud.com/find, log in met je Apple ID en je kunt de exacte locaties van je iPhone zien.

Instellingen > zoek mijn > zoek mijn iPhone > inschakelen.

Telefoon traceren Samsung | Zoek mijn mobiel

De zoek mijn mobiel app is speciaal ontwikkeld voor Samsung apparaten. Je kunt dit ook gebruiken om je Samsung toestel te ontgrendelen wanneer je de inlogcode bent vergeten. De locatie van je Samsung apparaat achterhalen? Ga dan naar findmymobile.samsung.com, log in met je Samsung account en controleer de exacte locatie van je Samsung toestel.

Instellingen > biometrie en beveiliging > zoek mijn mobiel > inschakelen.

Telefoon traceren Google | Vind mijn apparaat

Voor alle Android toestellen heeft Google de vind mijn apparaat app ontwikkeld. Google heeft dit meestal standaard ingeschakeld. De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon.

Instellingen > beveiliging > locatie op afstand bepalen > inschakelen.

Met toestemming elkaar traceren

Hoe handig is het als je even een inschatting kunt maken hoe laat je vrienden bij je komen. Daarnaast kun je met een tracking app controleren waar bijvoorbeeld je kinderen zijn. Hieronder hebben wij de drie eenvoudigste live tracking apps op een rijtje gezet.

Gratis apps om je telefoon te traceren

Er zijn verschillende gratis apps waarmee je elkaar kunt traceren. Als je vrienden een iPhone hebben, kun je deze eenvoudig traceren met een app van Apple (Zoek mijn vrienden). Daarnaast zijn er een legio aan apps waarmee je elkaar met toestemming kunt traceren. Wij hebben de meest gebruikte apps uitgelicht.

Zoek mijn vrienden (Apple)

Deze standaard app van Apple is alleen beschikbaar op Apple apparaten. Met de app kun je live zien waar je vrienden zich bevinden. Je kunt kiezen om je locatie permanent te delen, maar ook voor een bepaalde tijd. Daarnaast heeft de app een handige feature. Het is namelijk mogelijk om een melding aan te zetten wanneer de locatie van een vriend veranderd. Dit is ideaal als je wilt weten wanneer iemand vertrekt om je bijvoorbeeld op te halen.

Op deze manieren kun je een telefoon traceren (5)

De app is beschikbaar voor een iPhone, iPad, AirPods, Apple Watch en Macbook.

Traceren via WhatsApp

Met WhatsApp is het mogelijk om je huidige locatie te delen, maar ook je realtime locatie. Echter is het alleen mogelijk om dit voor een bepaalde tijd te delen, met een maximum van 8 uur. Met een klik op het plusicoon kan je ervoor kiezen om de locatie te delen.

Op deze manieren kun je een telefoon traceren (6)

Google Play Store | Apple App Store

Traceren via Google Maps

De app Google Maps wordt het meest gebruikt om van A naar B te navigeren. Daarnaast is het mogelijk om je realtime locatie te delen. Dit kan voor een bepaalde tijd, tot 3 dagen. Daarnaast kan het ook voor een onbepaalde tijd totdat je het uitschakelt. Handige extra feature van Google Maps is dat je de batterijstatus van de verstuurder kunt zien. Zo kun je achterhalen waarom je vriend eventueel niet meer reageert.

Op deze manieren kun je een telefoon traceren (7)

Google Play Store | Apple App Store

Telefoon traceren van je kind

Het kan natuurlijk een hele geruststelling zijn om te weten waar je kind zich bevindt. Dit kan met de bovenstaande apps, maar ook met de app Family Link. Deze app is ontwikkeld door Google, waarmee het mogelijk is om je kind digitale huisregels te geven. Denk hierbij aan maximale schermtijd instellen, apps van je kind beheren maar ook de locatie van je kind traceren.

Google Play Store | Apple App Store

Mobieltje traceren tot op 2 meter nauwkeurig

Telefoons worden steeds nauwkeuriger met het doorsturen van locaties. Op basis van GPS is de exacte locatie vrij goed te bepalen. Met de bovenstaande apps kan dit tot op wel 2 meter nauwkeurig. Daarnaast is het mogelijk om op basis van Bluetooth apparaten te traceren. Hiervoor worden steeds meer Bluetooth trackers ontworpen, zoals bijvoorbeeld de Smart Tag van Samsung en de AirTag van Apple.

Samsung SmartTag

De Samsung SmartTag is een klein apparaatje die je kunt bevestigen aan bijvoorbeeld je sleutelbos. Je verbindt het kleine apparaatje gemakkelijk aan je Samsung smartphone, waarna je al je spullen direct kunt tracken. Ben je bijvoorbeeld je sleutelbos kwijt? Dan kun je dit eenvoudig terugvinden. Voordeel van de SmartTag is de omgekeerde functie, waar je door een klik op de button van de SmartTag je telefoon kunt terugvinden.

Apple AirTag

De AirTag van Apple werkt vrijwel op dezelfde manier als de Bluetooth tracker van Samsung. Met de tracker kun je eenvoudig voorwerpen traceren. Nadeel ten opzichte van de Samsung SmartTag is dat je AirTag niet direct vast kunt maken aan een voorwerp. Hiervoor heb je een AirTag sleutelhanger voor nodig.

Telefoon traceren zonder toestemming

Wees er altijd van bewust dat dit gepaard gaat met privacy gevolgen. Zonder toestemming iemand anders zijn telefoon tracken is natuurlijk ongewenst, maar ook illegaal. Heb je een vermoeden dat iemand anders je telefoon traceert? Dan kun je dit controleren door te kijken naar de actieve sessies. Zie je een sessie of apparaat dat je niet herkent? Verwijder dit dan en verander je wachtwoorden.

Bekijk de actieve sessies voor Google, Apple, Facebook en Instagram.

Mobiel telefoonnummer traceren (gratis)

Word je gebeld door een voor jou onbekend nummer en wil je traceren wie dit is? Controleer dan het nummer eerst op WhatsApp. Voeg het nummer hiervoor eerst toe aan je contacten. Open een gesprek op WhatsApp en controleer de profielfoto van degene. Vaak kun je aan de hand van deze foto herkennen wie het is.

Daarnaast kun je aan de eerste drie cijfers van het telefoonnummer zien uit welk land er gebeld wordt. Voor Nederland is dit bijvoorbeeld +31 6. Daarnaast kun je het nummer altijd zoeken via Google of Facebook. Als laatste kun je enkele gegevens vinden via CellTrack. Met de gratis versie kun je algemene gegevens zien, zoals de aanmaakdatum, provider en bekijken of het verbonden is met een netwerk.

IMEI-nummer traceren

Ben je je telefoon kwijtgeraakt of is deze gestolen? Dan is het bij je aangifte essentieel om het IMEI-nummer door te geven. Je kunt dit achterhalen door in te loggen bij de fabrikant van het besturingssysteem. Hieronder zijn de verschillende mogelijkheden per fabrikant.

Wil je een tweedehands toestel aanschaffen, maar ben je bang voor eventuele heling? Dan kun je bij de Rijksoverheid een controle doen op basis van het IMEI-nummer. Deze voert een controle uit in de database van de politie op basis van de aangifte waar het IMEI-nummer in staat.

Andere manieren om je telefoon te traceren

Tot slot zijn er nog veel andere apps waarmee het mogelijk is om je telefoon te traceren. In dit blog hebben zijn de apps behandeld die bij de systemen zijn inbegrepen. Externe apps zijn bewust niet behandeld aangezien het vaak niet bekend is wat er exact met de data gebeurd.

Op deze manieren kun je een telefoon traceren (2024)

FAQs

Op deze manieren kun je een telefoon traceren? ›

Voor alle Android toestellen heeft Google de vind mijn apparaat app ontwikkeld. Google heeft dit meestal standaard ingeschakeld. De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon.

Hoe kun je zien waar iemand is via telefoon? ›

Iemands locatie opvragen
  • Open de Google Maps-app. op je Android-telefoon of -tablet.
  • Tik op je profielfoto of initiaal. Locatie delen.
  • Tik op het profiel van de persoon die je wilt vinden. De locatie van de persoon updaten: Tik op het icoon van een vriend Meer. Vernieuwen.

Kun je je telefoon traceren door middel van het IMEI nummer? ›

IMEI-nummers zijn traceerbaar, zelfs nadat de telefoon is gewist, en ze helpen bij het blokkeren van de telefoon tegen verder gebruik. Ze kunnen echter niet worden gebruikt om een uitgeschakelde telefoon te lokaliseren.

Hoe kan de politie je telefoon traceren? ›

Wanneer u melding maakt van diefstal bij de politie en het IMEI-nummer doorgeeft, zet de politie uw telefoon op de zwarte lijst van gestolen telefoons. Mocht iemand uw telefoon willen kopen van de dief, dan wordt meteen duidelijk dat het om uw gestolen telefoon gaat en kan de politie het apparaat traceren.

Is een telefoon zonder simkaart nog te traceren? ›

Ieder mobieltje heeft gewoon hardware in zich dat blijft proberen om contact te zoeken met zendmasten, ook als er geen SIM-kaart aanwezig is. Dus zolang de telefoon aan staat is deze via de IMEI alsnog te traceren.

Hoe kan ik zien waar iemand is via WhatsApp? ›

Deze functie is end-to-end versleuteld, dus niemand kan je live locatie zien, behalve de mensen met wie je die hebt gedeeld. Voor meer informatie over je veiligheid op WhatsApp, ga je naar WhatsApp Beveiliging. Je kunt ook ons Privacybeleid doornemen voor meer informatie over de privacypraktijken van WhatsApp.

Kan je via Google Maps iemand volgen? ›

Een Maps-bijdrager of geverifieerd account volgen

op je Android-telefoon of -tablet. Volgend. Scroll naar de kaart waarop mensen worden voorgesteld die je misschien wilt volgen. Tik op Volgen.

Kan je een telefoon die uitstaat traceren? ›

Als je telefoon inderdaad uitstaat, dan is het op dat moment helaas niet mogelijk de exacte locatie te achterhalen. Wat dan wel nog mogelijk is, is het achterhalen van de laatst bekende locatie van je telefoon (dus van het moment dat het toestel voor het laatst was ingeschakeld).

Welke telefoon is niet te traceren? ›

Welke telefoon is niet traceerbaar? Geen enkele telefoon is volledig onvindbaar omdat je te maken hebt met een telefoonprovider die bepaalde informatie over je verkeer kan traceren. Je kunt echter wel een telefoon gebruiken die gericht is op privacy, zoals PRIVY 2.0, Purism Librem 5 of Bittium Tough Mobile 2C.

Kun je Samsung telefoon traceren? ›

Zoek mijn Samsung instellen op je telefoon
  • Ga naar de instellingen-app op je telefoon.
  • Tik op 'Biometrie en beveiliging'
  • Tik op 'Zoek mijn mobiel'
  • Tik op 'Inschakelen'
Jan 31, 2023

Is je telefoon traceerbaar als hij uit staat? ›

Als je wilt dat de telefoon helemaal niet te traceren is zul je toch de accu eruit moeten halen. Zelfs wanneer je accu leeg is en je mobiel uitstaat, kan deze namelijk nog steeds signalen ontvangen en verzenden. Nee kan niet. tenzij je ervoor kiest om je locatie te verzenden via bijv whatsapp of BB-messenger.

Kan politie WhatsApp traceren? ›

Ook de berichten van WhatsApp, de meest gebruikte app om berichten te sturen, zijn versleuteld. De politie kan niet zomaar meelezen, zelfs eigenaar Facebook zelf kan dat niet.

Kan je een 06 nummer traceren? ›

Er bestaat in Nederland en Belgie geen centrale database met 06 nummers. Doordat deze verspreid zijn over verschillende providers is het niet mogelijk dit via desk research te achterhalen. Enkel de providers kunnen zien met welke GSM masten de mobiele telefoon verbinding maakt en zo de locatie bepalen.

Hoe kan je een telefoon traceren gratis? ›

Voor alle Android toestellen heeft Google de vind mijn apparaat app ontwikkeld. Google heeft dit meestal standaard ingeschakeld. De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon.

Is een prepaid telefoon te traceren? ›

Met een prepaid leren zij verstandig omgaan met hun belminuten en gaan ze niet over een bepaald bedrag heen. Je bent niet te traceren met een prepaidkaart. Op het moment dat je deze verwijdert van je mobiel, kan niemand jouw locatie via deze manier achterhalen en blijft je privacy ongeschonden.

Kan de politie een simkaart traceren? ›

'Met behulp van de provider kan de politie toch nog achterhalen wie een bepaald simkaartnummer had. ' Die hulp krijgen criminele organisaties, logischerwijs, niet. Van den Broek heeft zijn idee inmiddels gepresenteerd aan de GSM Association (GSMA) – een belangenbehartiger van mobiele providers.

Hoe kun je locatie van iemand zien? ›

Je huidige locatie vinden op de kaart
  1. Open de Google Maps-app. op je Android-telefoon of -tablet. Als u de app nog niet heeft, kunt u deze downloaden uit de Play Store.
  2. De blauwe stip op de kaart geeft je locatie aan. Als er geen blauwe stip wordt weergegeven, tik je rechtsonder op Mijn locatie .

Hoe kom je te weten waar iemand woont? ›

Staat iemand op uw adres ingeschreven maar woont die persoon er niet (meer)? Dan kunt u een adresonderzoek aanvragen. De gemeente controleert dan of iemand op het adres woont dat in de Basisregistratie Personen (BRP) staat.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Domingo Moore

Last Updated:

Views: 5491

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Domingo Moore

Birthday: 1997-05-20

Address: 6485 Kohler Route, Antonioton, VT 77375-0299

Phone: +3213869077934

Job: Sales Analyst

Hobby: Kayaking, Roller skating, Cabaret, Rugby, Homebrewing, Creative writing, amateur radio

Introduction: My name is Domingo Moore, I am a attractive, gorgeous, funny, jolly, spotless, nice, fantastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.