| Nathan Jansen
Herken je die paniekmomenten als je je smartphone kwijtraak? Je bent dan zeker niet de enige. Uit onderzoek van Kensington is gebleken dat ruim 70 miljoen smartphone gebruikers hun smartphone verloren in 2016. Niets is zo kostbaar als je smartphone. We hebben het dan niet alleen al over de prijs van je smartphone, maar natuurlijk ook over alle opgeslagen data. Het geeft je vaak een gerust gevoel als je je smartphone kunt traceren. In dit blog leggen we je alles uit over het traceren van je eigen telefoon, maar ook die van een ander.
Overzicht
- Hoe wordt een telefoon getraceerd? Je eigen telefoon traceren Met toestemming elkaar tracerenMobieltje traceren tot op 2 meter nauwkeurig Telefoon traceren zonder toestemming Mobiel telefoonnummer traceren (gratis) IMEI-nummer traceren
Hoe wordt een telefoon getraceerd?
Een telefoon kan op meerdere manieren getraceerd worden. De meest gebruikte manieren zijn op basis van GPS en Bluetooth. Vrijwel elke telefoon is tegenwoordig voorzien van GPS en Bluetooth. Lees hieronder hoe beide methodes precies werken.
Hoe werkt GPS?
De afkorting GPS staat voor Global Positioning System. Dit systeem bestaat uit 24 satellieten die elk op een hoogte van 20.200 km in zes banen om de aarde draaien. Een telefoon met GPS ontvangt de gegevens van de satelliet, waarna deze op basis van een driehoeksmeting de exacte locatie kan bepalen.
Hoe werkt Bluetooth?
Bluetooth is een draadloze verbinding tussen verschillende apparaten. Op deze manier is tot maximaal 60 meter te bepalen of apparaten in verbinding met elkaar staan. Op deze manier is te bepalen in welke straal het apparaat zich bevindt. De CoronaMelder werkt bijvoorbeeld op basis van Bluetooth.
Verschillen tussen GPS en Bluetooth
GPS | Bluetooth | |
---|---|---|
Prijs | Relatief duur | Relatief goedkoop |
Verbinding | Constante verbinding | Tot 60 meter |
Batterijconsumptie | Hoog | Laag |
Grootte | Groot | Klein |
Geofencing | Meerdere oppervlaktes | Hangt af van het signaal |
Je eigen telefoon traceren
Om de paniekmomenten weg te nemen bij het verliezen van je smartphone hebben wij hier enkele tips. Hierbij is het van belang dat je van ter voren enkele voorzorgsmaatregelen neemt. Installeer de onderstaande apps die je helpen om je telefoon te traceren.
Tips:
- Noteer het IMEI-nummer van je telefoon. Deze kun je vinden in de instellingen van je telefoon.
- Onthoud je inloggegevens van Apple, Samsung of Android
- Zet de traceer apps standaard aan op je telefoon
De fabrikanten van de besturingssystemen hebben allen een eigen software ontwikkeld waarmee jij je smartphone kunt traceren. Hieronder hebben wij het per fabrikant uitgelicht.
iPhone traceren | Zoek mijn iPhone
Met de zoek mijn app van Apple is het mogelijk om de locatie van al je Apple apparaten te achterhalen. Ben je je iPhone verloren of is je iPhone gestolen? Ga dan via een ander apparaat naar icloud.com/find, log in met je Apple ID en je kunt de exacte locaties van je iPhone zien.
Instellingen > zoek mijn > zoek mijn iPhone > inschakelen.
Telefoon traceren Samsung | Zoek mijn mobiel
De zoek mijn mobiel app is speciaal ontwikkeld voor Samsung apparaten. Je kunt dit ook gebruiken om je Samsung toestel te ontgrendelen wanneer je de inlogcode bent vergeten. De locatie van je Samsung apparaat achterhalen? Ga dan naar findmymobile.samsung.com, log in met je Samsung account en controleer de exacte locatie van je Samsung toestel.
Instellingen > biometrie en beveiliging > zoek mijn mobiel > inschakelen.
Telefoon traceren Google | Vind mijn apparaat
Voor alle Android toestellen heeft Google de vind mijn apparaat app ontwikkeld. Google heeft dit meestal standaard ingeschakeld. De locatie achterhalen? Ga naar android.com/find, log in met je Google-account en traceer de exacte locatie van je telefoon.
Instellingen > beveiliging > locatie op afstand bepalen > inschakelen.
Met toestemming elkaar traceren
Hoe handig is het als je even een inschatting kunt maken hoe laat je vrienden bij je komen. Daarnaast kun je met een tracking app controleren waar bijvoorbeeld je kinderen zijn. Hieronder hebben wij de drie eenvoudigste live tracking apps op een rijtje gezet.
Gratis apps om je telefoon te traceren
Er zijn verschillende gratis apps waarmee je elkaar kunt traceren. Als je vrienden een iPhone hebben, kun je deze eenvoudig traceren met een app van Apple (Zoek mijn vrienden). Daarnaast zijn er een legio aan apps waarmee je elkaar met toestemming kunt traceren. Wij hebben de meest gebruikte apps uitgelicht.
Zoek mijn vrienden (Apple)
Deze standaard app van Apple is alleen beschikbaar op Apple apparaten. Met de app kun je live zien waar je vrienden zich bevinden. Je kunt kiezen om je locatie permanent te delen, maar ook voor een bepaalde tijd. Daarnaast heeft de app een handige feature. Het is namelijk mogelijk om een melding aan te zetten wanneer de locatie van een vriend veranderd. Dit is ideaal als je wilt weten wanneer iemand vertrekt om je bijvoorbeeld op te halen.
Traceren via WhatsApp
Met WhatsApp is het mogelijk om je huidige locatie te delen, maar ook je realtime locatie. Echter is het alleen mogelijk om dit voor een bepaalde tijd te delen, met een maximum van 8 uur. Met een klik op het plusicoon kan je ervoor kiezen om de locatie te delen.
Traceren via Google Maps
De app Google Maps wordt het meest gebruikt om van A naar B te navigeren. Daarnaast is het mogelijk om je realtime locatie te delen. Dit kan voor een bepaalde tijd, tot 3 dagen. Daarnaast kan het ook voor een onbepaalde tijd totdat je het uitschakelt. Handige extra feature van Google Maps is dat je de batterijstatus van de verstuurder kunt zien. Zo kun je achterhalen waarom je vriend eventueel niet meer reageert.
Telefoon traceren van je kind
Het kan natuurlijk een hele geruststelling zijn om te weten waar je kind zich bevindt. Dit kan met de bovenstaande apps, maar ook met de app Family Link. Deze app is ontwikkeld door Google, waarmee het mogelijk is om je kind digitale huisregels te geven. Denk hierbij aan maximale schermtijd instellen, apps van je kind beheren maar ook de locatie van je kind traceren.
Mobieltje traceren tot op 2 meter nauwkeurig
Telefoons worden steeds nauwkeuriger met het doorsturen van locaties. Op basis van GPS is de exacte locatie vrij goed te bepalen. Met de bovenstaande apps kan dit tot op wel 2 meter nauwkeurig. Daarnaast is het mogelijk om op basis van Bluetooth apparaten te traceren. Hiervoor worden steeds meer Bluetooth trackers ontworpen, zoals bijvoorbeeld de Smart Tag van Samsung en de AirTag van Apple.
Samsung SmartTag
De Samsung SmartTag is een klein apparaatje die je kunt bevestigen aan bijvoorbeeld je sleutelbos. Je verbindt het kleine apparaatje gemakkelijk aan je Samsung smartphone, waarna je al je spullen direct kunt tracken. Ben je bijvoorbeeld je sleutelbos kwijt? Dan kun je dit eenvoudig terugvinden. Voordeel van de SmartTag is de omgekeerde functie, waar je door een klik op de button van de SmartTag je telefoon kunt terugvinden.
Apple AirTag
De AirTag van Apple werkt vrijwel op dezelfde manier als de Bluetooth tracker van Samsung. Met de tracker kun je eenvoudig voorwerpen traceren. Nadeel ten opzichte van de Samsung SmartTag is dat je AirTag niet direct vast kunt maken aan een voorwerp. Hiervoor heb je een AirTag sleutelhanger voor nodig.
Telefoon traceren zonder toestemming
Wees er altijd van bewust dat dit gepaard gaat met privacy gevolgen. Zonder toestemming iemand anders zijn telefoon tracken is natuurlijk ongewenst, maar ook illegaal. Heb je een vermoeden dat iemand anders je telefoon traceert? Dan kun je dit controleren door te kijken naar de actieve sessies. Zie je een sessie of apparaat dat je niet herkent? Verwijder dit dan en verander je wachtwoorden.
Bekijk de actieve sessies voor Google, Apple, Facebook en Instagram.
Mobiel telefoonnummer traceren (gratis)
Word je gebeld door een voor jou onbekend nummer en wil je traceren wie dit is? Controleer dan het nummer eerst op WhatsApp. Voeg het nummer hiervoor eerst toe aan je contacten. Open een gesprek op WhatsApp en controleer de profielfoto van degene. Vaak kun je aan de hand van deze foto herkennen wie het is.
Daarnaast kun je aan de eerste drie cijfers van het telefoonnummer zien uit welk land er gebeld wordt. Voor Nederland is dit bijvoorbeeld +31 6. Daarnaast kun je het nummer altijd zoeken via Google of Facebook. Als laatste kun je enkele gegevens vinden via CellTrack. Met de gratis versie kun je algemene gegevens zien, zoals de aanmaakdatum, provider en bekijken of het verbonden is met een netwerk.
IMEI-nummer traceren
Ben je je telefoon kwijtgeraakt of is deze gestolen? Dan is het bij je aangifte essentieel om het IMEI-nummer door te geven. Je kunt dit achterhalen door in te loggen bij de fabrikant van het besturingssysteem. Hieronder zijn de verschillende mogelijkheden per fabrikant.
- Apple | icloud.com/find
- Samsung | findmymobile.samsung.com
- Google | android.com/find
Wil je een tweedehands toestel aanschaffen, maar ben je bang voor eventuele heling? Dan kun je bij de Rijksoverheid een controle doen op basis van het IMEI-nummer. Deze voert een controle uit in de database van de politie op basis van de aangifte waar het IMEI-nummer in staat.
Andere manieren om je telefoon te traceren
Tot slot zijn er nog veel andere apps waarmee het mogelijk is om je telefoon te traceren. In dit blog hebben zijn de apps behandeld die bij de systemen zijn inbegrepen. Externe apps zijn bewust niet behandeld aangezien het vaak niet bekend is wat er exact met de data gebeurd.